Nosna kirurgija

Nosna kirurgija

Nos nije izdržao direktni katapult, a tvrdi poliesterski protektor koji je bio na dasci je uspio samo rasporediti štetu po svuda. Bravo… sjedi jedan.Fotografija0214 Fotografija0215 Fotografija0218

Da probamo popravni. Svi smrvljeni dijelovi laminata i stiroporne (EPS) jezgre su uklonjeni, a u sumnjivi dio jezgre je ušpricana ekspandirajuća PU pjena kako bi se eventualne pukotine ponovo povezale. Stege osiguravaju da pjena ekspandira tamo gdje treba i da se daska pritom ne napuhne u debljinu.

Fotografija0219 Fotografija0221 Fotografija0223

Uništeni dijelovi jezgre su zatim nadomješteni novim blokovima EPS-a. Kao ljepilo je korištena PU pjena koja je slična EPS-u i ne uzrokuje oštre prijelaze i diskontinuitete u materijalu. Kod nosa je to manje bitno jer se po njemu ne gazi kao po npr. prostoru između fuseva, ali dobre principe uvijek volimo slijediti. Nije na odmet ni to što je pjena znatno lakša od klasičnog epoksidnog kita, odlično ulazi u pore EPS-a i stvrdnjava se svega sat vremena umjesto cijeli dan. U testovima ovakav spoj nikad nije popustio – uvijek se prije toga raspao sami EPS negdje pored spoja.

Fotografija0224 Fotografija0225

Novi blokovi su oblikovani u konačni oblik.

Fotografija0226 Fotografija0230

Pripremljeno je unutarnje ojačanje od 280g stakla u 2×2 twill pletivu koje se odlično oblikuje čak i preko ruba daske.

Fotografija0233

Pripremljeno staklo je natopljeno epoksidnom smolom i na njega je pozicioniran novi furnir.

Fotografija0234 Fotografija0235

Sve skupa je zamotano u peel ply sloj kako se ne bi zaljepilo za breather tkaninu.

Fotografija0237

Breather tkanina je položena preko svega i privremeno osigurana trakom.

Fotografija0239

Na kraju je cijela daska ubačena u vakuum vreću kako bi se laminat savršeno oblikovao po jezgri i kako bi višak smole i mjehurići zraka izašli iz laminata. Tamne točke koje se vide na sivoj breather tkanini su višak smole. Sad samo treba strpljivo čekati dan-dva da se smola stvrdne.

Fotografija0240

Pripremljeno je vanjsko staklo, 3-4 sloja 160g twill pletiva.

DSCN5842

I za dobru mjeru još nekoliko slojeva istog preko samog rail-a, sve laminiranom L285 smolom.

DSCN5845